Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Περιγραφή

Tο ιστορικό παρελθόν, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον της Κέρκυρας την κατατάσσουν ανάμεσα στις πρώτες προτιμήσεις επισκεπτών που αναζητούν υψηλής ποιότητας τουριστικούς προορισμούς. Το έργο v-Corfu εστιάζει στην ανάδειξη αυτών των στοιχείων της Κέρκυρας χρησιμοποιώντας τεχνολογίες Εικονικής, Επαυξημένης και Μεικτής Πραγματικότητας ώστε κατ’ επέκταση να αναδειχθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στους τομείς του Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος μέσω διαδραστικού πολυτροπικού περιεχομένου το οποίο περιλαμβάνει βίντεο, φωτογραφίες, τριδιάστατες (3Δ) μοντελοποιήσεις, ηχητικό περιεχόμενο και ενημερωτικό κείμενο.

Κεντρικό στοιχείο του v-Corfu είναι ο Εικονικός Εκθεσιακός Χώρος που δίνει τη δυνατότητα στους ψηφιακούς επισκέπτες να περιηγηθούν στα εικονικά εκθέματά του. Ο χώρος αυτός αναπαριστά εικονικά το Παλαιό Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας το οποίο, καίτοι δεν υφίσταται, παραμένει ζωντανό στην ντόπια ζώσα μνήμη και αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της στενής σχέσης της Κέρκυρας με τον πολιτισμό και την τέχνη της υπόλοιπης Ευρώπης.

Τα εικονικά εκθέματα αποτελούνται από εικόνες (πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, χάρτες), 3Δ αντικείμενα (γλυπτά, μακέτες κ.α.), βιντεοπροβολές υψηλής ανάλυσης (2Δ ή 3Δ ως αποτέλεσμα των εικονικών αναπαραστάσεων και των βιντεοσκοπήσεων [επίγειες και εναέριες] που πραγματοποιούνται για τις ανάγκες της αποτύπωσης) ή ακόμα και πύλες μετάβασης σε 3Δ διαδραστικές περιηγήσεις για άλλα σημεία ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε διάφορους χώρους του ΕΕΧ όπως για παράδειγμα τα θεωρεία του Παλαιού Δημοτικού Θεάτρου, σύμφωνα με σχετικές θεματικές ενότητες (ιστορία, τέχνες, πολιτική, αρχιτεκτονική κ.α.).

Οι ψηφιακοί επισκέπτες μπορούν μέσω των προσωπικών υπολογιστών τους, έξυπνων συσκευών ή ειδικού εξοπλισμού εικονικής πραγματικότητας να εισέρχονται στο εικονικό περιβάλλον, να κινούνται σε χώρους όπως τα θεωρεία, τη σκηνή του θεάτρου, την πλατεία και να διαδρούν με τα εκθέματα.

Επιπρόσθετα, η πλατφόρμα του v-Corfu διαθέτει συμπληρωματικές εφαρμογές όπως παιχνίδια, οδηγό περιήγησης στην πόλη της Κέρκυρας και το ψηφιακό βιβλίου που περιλαμβάνει το περιεχόμενο του v-Corfu και τα εκθέματά του Εικονικού Εκθεσιακού Χώρου με τρόπο αντίστοιχο των παραδοσιακών οδηγών μουσείων. Όλες οι εφαρμογές είναι στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα και τηρούνται τα απαιτούμενα πρότυπα για ΑμεΑ.

Κύριος Δικαιούχος του έργου είναι ο ΕΛΚΕ Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ ως εταίρος στο έργο συμμετέχει και το Υπουργείο Πολιτισμού-Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο και την επιμέλεια των κειμένων που εντάχθηκαν στις ψηφιακές εφαρμογές.

      

Ονομασία: Εικονικός Εκθεσιακός Χώρος Κέρκυρας στους Τομείς Τουρισμού-Πολιτισμού-Περιβάλλοντος

Ακρωνύμιο: v-Corfu

Πλαίσιο Χρηματοδότησης: Ιόνια Νησιά ΕΣΠΑ 2014-2020

Τμήμα Επιστημονικού Υπεύθυνου: Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας

Προϋπολογισμός: 236.200,00€

Διάρκεια Ανάπτυξης: 2019-2023

Σύντομη Περιγραφή Ηλοποίησης: Δημιουργία ενός Εικονικού Εκθεσιακού Χώρου (ΕΕΧ), ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα στους ψηφιακούς χρήστες να περιηγηθούν στα εικονικά εκθέματά του, αναδεικνύοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κέρκυρας ως προς τον πολιτισμό της, την κουλτούρα της, το φυσικό της περιβάλλον, και την τουριστικής της δυναμικής. Ο ΕΕΧ θα αποτελεί την πύλη εισόδου στις 3Δ διαδραστικές περιηγήσεις και  θα αντιστοιχεί σε ένα εμβληματικό στοιχείο του πολιτισμού της Κέρκυρας καθώς θα αποτελεί εικονική αναπαράσταση του (μη υφιστάμενου) Παλαιού Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας.

 

Ο Εικονικός Εκθεσιακός Χώρος προσφέρει ένα σύνολο από πολιτιστικές εφαρμογές, άμεσα προσβάσιμες σε όλες τις ομάδες χρήστων. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις εξής:

  • Ψηφιακή Έκθεση Εικονικής Πραγματικότητας
  • Εφαρμογές Επαυξημένης/Μεικτής Πραγματικότητας
  • Ψηφιακό Διαδραστικό Βιβλίο
  • 3Δ Μοντέλα και 3Δ Εκτυπώσεις
  • Ψηφιακοί Ένθετοι Χάρτες
  • Πολυμεσικό και Πολυτροπικό Περιεχόμενο
  • Μίνι Παιχνίδια
Μετάβαση στο περιεχόμενο