Με επιτυχία και αθρόα προσέλευση ολοκληρώθηκε η απολογιστική ημερίδα του Έργου «Εικονικός Εκθεσιακός Χώρος Κέρκυρας στους Τομείς Τουρισμού – Πολιτισμού – Περιβάλλοντος» με ακρώνυμο v-Corfu. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πεμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 από τις 15:00 έως τις 21:00 μμ..
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου και Καθηγητής του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ανδρέας Φλώρος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Καθηγητής Ανδρέας Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας Διαμάντω Ρηγάκου, η Προϊσταμένη της Μονάδας Β1 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Μαριέττα Όρφανου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου Επίκουρος Καθηγητής, Κωνσταντίνος Βόγκλης και εκ μέρους του Τμήματος Πληροφορικής και του Ινστιτούτου Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Οικονόμου, ο οποίος επίσης προλόγισε το Έργο.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου, διδάσκοντες και φοιτητές, στελέχη του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στελέχη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων καθώς και η τοπική κοινωνία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, για την προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Κέρκυρας, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την προσέλκυση επισκεπτών. Των ομιλιών προηγήθηκε διαδραστική παρουσίαση των εφαρμογών όπου οι παρευρισκόμενοι έκαναν χρήση των εφαρμογών και του ειδικού εξοπλισμού. Στη συνέχεια και μετά τους χαιρετισμούς, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου, Βασίλειος Κομιανός, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, παρουσίασε στοιχεία από την υλοποίηση του Έργου και αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις, τα αποτελέσματα και τα οφέλη. Ακολούθως, η Υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Σοφία Φαναριώτη, αναφέρθηκε στη σημασία των καινοτόμων εφαρμογών εικονικών περιβαλλόντων και εικονικής πραγματικότητας για τον πολιτισμό. Στην ομιλία της η κυρία Αικατερίνη Κοντοπανάγου, Διδάκτορας Αρχαιολογίας και Τέχνης, αναφέρθηκε στην ιστορική και πολιτιστική τεκμηρίωση του περιεχομένου που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του Έργου. Στη συνέχεια, ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Αθανάσιος Τσίπης, αναφέρθηκε στην αποτύπωση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τριδιάστατα μέσα και στη σημασία που αυτά έχουν για τον ψηφιακό πολιτισμό, ενώ επίσης παρουσίασε τον ιστότοπο του Έργου που επιτρέπει την πρόσβαση στο σύνολο των εφαρμογών. Τέλος, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου παρουσίασε ζωντανά τη χρήση της εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας με ειδικό εξοπλισμό.
Την ημερίδα υποστήριξαν εθελοντικά φοιτητές και ερευνητές του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Ο Υποψήφιος Διδάκτορας Αθανάσιος Επιτήδειος φρόντισε για την ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης, ο προπτυχιακός φοιτητής Γεώργιος Κανδυλιάρης για την υποστήριξη και παρουσίαση των VR εφαρμογών στο κοινό και ο Χριστόφορος Ζαβερδίνος για τη φωτογραφική κάλυψη και βιντεοσκόπηση.
To Έργο «Εικονικός Εκθεσιακός Χώρος Κέρκυρας στους Τομείς Τουρισμού – Πολιτισμού – Περιβάλλοντος» χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020» και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.
Δείτε περισσότερα στο https://avarts.ionio.gr/gr/news/29541/